Javorova staza zdravlja

“JAVOROVA STAZA ZDRAVLJA” najljepši je i najsvečaniji proizvod htijenja nas “JAVORA” da svima dokažemo da se radom, elanom i odricanjem i u našem nizinskom dijelu Hrvatskog zagorja može postići nešto značajno za dobrobit planinarstva, a posebice ljubitelja prirode.

slika19

slika22Okupljanje u parku HPD Javor i obilazak staze

Staza je nastala kao želja da potaknemo naše sumještane da se aktivnije uključe u kretanje i boravak u prirodi, a ostalim planinarima i znatiželjnicima da pokažemo dio naše Zlatarbistričke prirode.

karta_1Karta Javorove staze zdravlja

Naša staza prolazi živopisnim predjelima. S nje pucaju vidici na naše uzorno obrađene njive, drevne kurije, simpatične zagorske zaseoke. Preskaču se mali potočići, prolazi se šumskim putevima, upoznaje se flora i fauna naše okolice.

visinski_profilVisinski profil staze

Svatko tko će krenuti ovim putem, osjećat će težinu u nogama, ali lakoću u srcu i ushit u duši. Poželjet će krenuti ponovo. Ako mu se posreći da ljeti ubere gljivu, zimi vidi trag divljači u snijegu, a u proljeće i jesen osjeti miris šume i poljskog cvijeća ugođaj će biti nezaboravan.

Tradicionalni obilazak ”Javorove staze zdravlja” održava se svake godine 22.06. u organizaciji HPD-a Javor i prisutstvo brojnih planinara iz cijele Lijepe naše.

Podaci o Javorovoj stazi zdravlja:

  • dužina staze: 9,85 km
  • vrijeme obilaska staze: 2:30 – 3:00 h
  • visinska razlika: 50 m
  • težina staze: lagana
  • potrebna kondicija: osrednja