O nama

HPD ”Javor” Zlatar Bistrica osnovano je na poticaj entuzijasta srednjoškolaca 22.listopada 1982.g. Ubrzo od početnih 10-tak članova narasta na učlanjenih cca 200 članova i postaje jedan od važnijih čimbenika u sportskom i kulturnom radu u Zlatar Bistrici.

Za prvog predsjednika izabran je Dragutin Lujanović, dopredsjednika dr. Ivan Šantek, tajnika Ivan Fuček i blagajnika, danas prerano preminuli, Zdenko Piščak.

Nakon samo godine dana rada, uviđaju se konture dugoročnog rada i izabire se čelništvo Udruge koje je gotovo 15 godina neprekidno vodilo Udrugu (predsjednik dr. Ivan Šantek, dopredsjednik Dragutin Lujanović, tajnik Ivan Fuček, blagajnik Josip Ozimec dipl. oecc). U tih prekrasnih 15 godina rada društvo je stasalo, etapno obišlo cijelu Lijepu našu, veliki dio Slovenije, sudjelovalo je u svim akcijama HPS-a, a već 1983. godine učlanilo se u Međudruštveni savjet ZPP-a i postalo jednim od sastavnica rada istog, organizirajući 10-tak savjetovanja u Zlatar Bistrici te aktivno sudjelujući u Sletovima Zagorskog plainarskog puta. Za delegate su birani istaknuti članovi naše udruge (dr. Ivan Šantek, Dragutin Lujanović, Ivan Fuček, Marijan Hajnić, Nenad Hoić, Josip Ozimec, Ivan Hajnić, Ljiljana Novoselec, Mirko Fulir). Delegati su se izmjenjivali prema potrebi, tako da smo gotovo uvijek aktivno učestvovali na našim savjetovanjima.

Naš rad pratila je bivša i sadašnja Općina Zlatar Bistrica financijski i prostorno, sponzorirali su naše pohode na hrvatske i slovenske planine planine, kao i brojni gospodarski subjekti. Dodijeljene su nam radne prostorije U prostorima Općine Zlatar Bistrica koje su uređene i u kojima se održavaju sastanci društva. Osim našim redovitim izletima, društvu smo se odužili stalnim uređivanjem Parka ”HPD Javor” u Zlatar Bistrici, kao i za vrijeme predsjednika Mirka Fulira osnivanjem obilaznice ” Javorove staze zdravlja” koja za vrijeme predsjednika Nenada Hoića, 2003. godine prerasta u mali planinarski put sa svojim dnevnikom i značkom. Isti se tradicionalno obilazi svake godine na dan otvaranja staze 22.lipnja.

slika25_v30. obljetnica HPD Javor – jedni od osnivača: dr. Ivan Šantek i g. Marijan Hajnić

Nakon izbora unutar Udruge 2008. godine novim predsjednikom Udruge postaje g. Marijan Hajnić. Njegovim zalaganjem kao i zalaganjem mlađih članova Udruge vidljiv je bitan napredak u radu uz učlanjenje novih članova te bliskoj suradnji s Udrugom ”Lijepa naša” u Zlatar Bistrici. Također, društvo njeguje i pedagoški rad preko sekcije mladeži koja je djelovala preko 15 g. u Osnovnoj školi Zlatar Bistrica, organizira predavanja za učenike i građane Zlatar Bistrice, organizira predavanja o svojim pohodima i u okolnim društvima. Za vrijeme mandata g. Marijana Hajnića kao i g. Kreše Celenka intenzivira se ideja o podizanju vlastitog planinarskog skloništa u sklopu ”Javorove staze zdravlja” koja je u konačnici i realizirana te na čijem se uređenju i unapređenju radi svake godine.

”HPD Javor” posjeduje nekoliko stotina dijapozitiva sa svojih putovanja koji su tematski uređeni kao cjeline, kao i veliki broj priznanja od prijateljskih društava, brončani, srebrni i zlatni znak HPS-a te, čime se posebno ponosimo, Povelju Krapinsko-zagorske županije za svoj rad kao i posebno Priznanje Ministarstva okoliša i prostornog uređenja Republike Hrvatske za razvijanje ekološke svijesti među članovima kao i među građanima u svojem okruženju. Današnji članovi društva su planinari svih dobnih skupina, kao i markacisti, vodiči, alpinisti, članovi HGSS-a te nagrađivani planinari koji svojim iskustvom i znanjem mnogima proširuje vidike, mnoge podučavaju ekologiji te unose ljubav prema planinama, prirodi i vlastitom krajoliku i okolišu.

Danas nastavljamo dalje svoj rad…